Pages

Thursday, December 22, 2011

Biarkan Dia Dengan Walker-Walkernya..

Masa beli kemain excited die ngan walker baru. Tapi sekejap je lorh, pastu dia ntah kemana, walker saya letak je dlm bilik si kecik ni. Bukannya dia nk naik pon, masukkan je dlm tuh terus meraung2 macam orang pukul dia. Baru2 nih, saya try bawak dia jalan2 guna walker kt luar rumah. Hamek engkau...orang lain naek basikal, dia naek walker. Kalau kena kejar ngan anjing, pandai2 awak lah melarikan diri yer?Mungkin training terbaik utk belajar jalan bg budak si berat vuntut nih.

video









Monday, December 19, 2011

Selamatkah Anak Itu?

Mula2 dia duk tarik2 wayar extension chord ngan drawer tv cabinet. Bahaya ooOOOOoooo

video


video

Lepas tuh Si Bonda ngan Si Walid yg prihatin pon mengambil langkah berjaga2:
          1. Letak bekas VCD supaya dia x blh capai ext.chord
             n spy x terkena kezutan elektrik.
          2. Tampal drawer spy dahi si anak x benjol.

Lihatlah rumah hakak yg bertampal2. Ah..Lantok ler, yg penting anak hakak selamat.


Tapi bila dia dah pandai angkat badan separuh macam nk berdiri, sekarang dia sudah boleh keluarkan semua VCD dlm bekas tuh. AIYAKKKKKKKK habis koyak semua plastik VCD. VCD pakai plastik adalah sgt ketara pembelian cetak rompak. KANTOI!!!Nampak dlm gambar di atas Si Anak sedang pegang cover VCD?Itu baru 1 tahu???

Wednesday, December 14, 2011

Kemaafan Itu Sesuatu yg Manis

Siapa tgk drama bersiri Cinta Elysa?Masa tgk cerita tuh saya punyalah emo sb pasangan tersebut tersgtlah bengal (sopan x saya xnak tulis BODOH?). Mana x nya, yg pompuan hengat suami nk ceraikan die n x nak cakap n sebut pape. Yg lelaki pon sama gak takot bini  mintak cerai. Padahal dua2 masih sayang-menyayangi tapi sb ego, ikut hati, keras kepala n hasutan syaiton nirrajim dua2 pon pendam perasaan masing2 dan xnk berkomunikasi. Bila tgk tv mmg rasa x logik, rasa macam nape susah sgt nk bgtau perasaan korang. Luahkan je lah kn?Tapi sebenarnya, mmg sgt susah nk aplikasikan dlm kehidupan sebenar.

Kalau pasangan suami isteri mungkin senang nk berbaik semula sb kerap berjumpa,  senang je nk tahu pasangan kita tgh HOT ngan kita. Dah x bercakap 3hari 3malam n tidur pon asing2, xkanlah xpaham2 lagikn?Lagipon bonding die lain macam uolzzzz...Aishhhhhh...susahlah nk explain, hanya org dah kawen je yg paham. Orang yg masih bujang sila hubungi hakak jika mahu keterangan lanjut.

Masalah ini akan menjadi sukar jika melibatkan hubungan antara keluarga, kawan2, rakan sekerja malah jiran tetangga juga. Si cucu akan merajuk sehingga x pulang berhari raya kerana masih merajuk dgn atok yg tidak merestui perkahwinan beliau. Si jiran akan tersinggung dgn jirannya  yg tidak meninggalkan space utk menyidai pakaian. Si Abu merajuk dgn Si Ali kawan sehidup semati (kalau x rapat, x kuasa Si Abu nk merajuk) kerana tidak menghadiri majlis perkahwinan beliau. Mula2 mmg merajuk n marah tapi lama-kelamaan hubungan terus terputus kerana Si Cucu, Si Jiran dan Si Abu sudah ada kehidupan sendiri yg perlu diteruskan. Hanya sesekali perasaan merajuk akan muncul kembali bila hari raya Si Cucu terkenangkan Si Atok atau Si Abu terlihat status FB Si Ali. Boleh makan tahun tau perasaan merajuk tuh bersarang dlm diri.

Jadi haruslah salah seorang dr pasangan tersebut berusaha utk menjernihkan keadaan. Bila salah seorang sudah memulakan bicara, tanya apa pasangannya x pueh hati secara elok2, manis2 dan comel2, bukan nk mengungkit tpi mahu tahu apa yg terbendung di hati, pasangannya haruslah menerima dan memaafkan dgn hati terbuka. Hati akan sgt berbunga2 bila hubungan yg lama terputus bersatu kembali, macam jatuh cinta pandang pertama ko...

KEMAAFAN ITU SGT MANIS YAWWW!!

Tuesday, November 15, 2011

WW: Dapat Pon Pelampung Yg Bonda Idamkan~

   








Memancing Ikan Tapi Hasilnya Udang Besar PUUUUNYAAAAAA...

Hobi En.Beh adalah memancing. Selagi belom duit habis, memancing..memancing..memancing...Saya pon x tahu apa yg indahnya aktiviti tersebut. Nasib baik pergi kolam bayar, adalah jugak kemudahan disediakan. Kalau pergi yg FOC, you pergi soranglah yang...I pon x risau ada awekz mana2 nk ngorat u..

Antara kemudahan kt sana: pondok yg xde pangkin utk para isteri tidur, jamban yg 'segan ah nk cite', tempat solat yg ermmmm...Hanya Allah yg tahu solat tu diterima atau tidak, kantin ada tapi makanannya ya ampuuun, ada juga disediakan chalet tapi kami x pernah pula check-in di sana. Tapi pemancing2 tegar adalah x heran dgn segala dugaan ini, pernah x makan 1 hari UOLZZZZZZ..

Sudah tiba masanya untuk menurunkan minat memancing tersebut kpd waris kami kata En.Beh pd suatu hari. Nak makan, nak minum, nak tidur, semuanya tiada masalah bagi saya n Ilham. Tapi bab nk basuh yg 'TUT' tuh yg saya x sanggup nk pergi jamban. Rasa macam nk celop Ilham dlm kolam tu utk cuci.

Kusyuk belajar cara2 memasukkan umpan dlm mata kail. Dah pandai kan Dik?

Kalau dapat ikan toman besar2 macam dlm majalah Joran xpelah jugak. Ini setakat dapat ikan talapia merah kocik, bersopak pulak tu, itupon nk tayang2 budget pemenang tempat pertama.

Sayang..Cepat amik gambar!Gaya you memang gaya seorang juara yang..

Tapi saya mmg tersangat yakin dgn kebolehan memancing En.Beh sebab walaupon nan hado dapat ikan tapi akhirnya berjaya mendapatkan hasil UDANG BESAAAAARRR PUUUUUNYAAA.. 

Terima kasih Chef Jijie..Dua beradik ni mmg xde keja!






Monday, October 31, 2011

2007: MY Convocation; 2011: HER Convocation

4yrs sudah meninggalkan Shah Alam dan yg paling tepat meninggalkan UiTM Shah Alam Di Hatiku. Rasanya baru semalam saya beratur ramai2 ngan kawan nk masuk Dewan Sri Budiman (DSB) bagi segenggam ijazah. CEWAHHHH!!Bangga betol rasanye dapat membahagiakan kedua ibu bapa. Gelaran pon masih CIK auuuuwww baru terasa spt diri dimamah usia tapi ada apa pada dengan angka kan?Sekadar nombor yg bertambah saban tahun tapi jiwa tetap BERHINGUS!!

Carik gambar konvo x jumpa, HARUS bukak balik Friendster

2011 datang kembali ke tempat yg sama dan mengharungi roundabout2 yg sama (sesiapa budak yg baru dapat P kalau nk terer keluar roundabout silalah berpindah k Shah Alam) bagi menyaksikan istiadat konvokesyen Angah pula. Sgt kagum dgn perkembangan pesat sekitar Sek.2 n Sek.7 tapi bertambah WOW!! dgn perkembangan dlm UiTM, banyak sgt building baru.

Sampai DSB terus col Pn.Ibu n mintak tolong ambil cucu beliau. Keluarkan stroller, bantal, beg n masukkan Ilham dlm stroller tapi ibu masih x nampak batang hidung. Cuba col ibu banyak kali tapi mungkin line Hotlink diboikot dlm UiTM sehingga saya rasa mahu menggunakan khidmat burung bagi menyampaikan pesanan kpd Pn.Ibu. Melihat kpd skrin TV dr luar dewan, Eh?kenapa tiada siaran langsung bg student2 yg ambil scroll?takkanlah sesi pagi da abeskan?Kakak senior ini (Masih kakak hokeh, blom jadi makcik lg) bertanya kpd junior lokasi sebenar istiadat Konvo. HAMEKKKK tercalar maruah sbg Ex-Student UiTM nk menyampai k dewan baru yg masih dlm UiTM pon memakan masa 2jam. Sesi pagi terlepas, sesi petang pon da masuk dewan. MUNGKIN saya datang untuk meraikan Angah di sesi malam.

TAHNIAH Angah~Semoga dapat kerja yg bagus n boleh selalu belanja makan.

Cucu Atok pon nk convo gak..HUH!!Macam dia sorang ada atok bak kata moyang Ilham~



            



Wednesday, October 5, 2011

Spontaneous Thursday





 
 Memang Beh nak TENGOK (Look After) dia, 
tapi dia asyik TENGOK (Look at) Sayang je.





Huhuhii~Jangan jeles wahai suamiku. Kasih Bonda membawa ke syurga

Friday, September 30, 2011

Aksi Artis Comelz di Tepi Sungai

BRRRRRRRR...Sejuk giler air Sungai Tekala ni tapi Ilham rilex je
Alahai..comelnyer anak Bonda berkemban ngan kain batik.
Hambek ko, x payah nk susah2 bersilat nak tidurkan Ilham kali ni. Tepuk2 sikit, terus tertido dengan jayanya.
video

Monday, September 26, 2011

Lawatan sambil Makan di Kenduri Pn.Adlin

Sebenarnya tajuk di atas adalah terbalik. Tajuk sebenar "Makan di Kenduri Pn.Adlin sambil Lawatan k Jambatan Putrajaya". Tapi sebab nak jugak ikut tajuk rombongan kanak2 tadika "Lawatan sambil Belajar" maka terhasillah tajuk di atas. 

UCAPAN ALU-ALUAN: Terima kasih kepada Pn.Adlin kerana sudi menjemput "Sawi dan Famili". Mak mertua gelakkan aku ko tau x disebabkan nama Sawi tersebut. CES!!Naseb baik anak dia aku da kebas, kalau x mahunya aku reject jadi mak mertua. Dan disebabkan adanya perkataan "Famili" di kad comel tersebut makanya aku bawak segerombolan keluarga ke majlis ko iaitu:-

Dari kiri: Norsya (Adik Ipar), Ilham (Anak), Sawi, Pn.Kamariah (Ibu mertuaku), Aliff (Adik)
Tiada dlm gambar: En.Beh

ISI KANDUNGAN: Majlis kamu very the english and very the comels sehinggan adik iparku verangan mahukan majlis yg segah itu juga. Padahal minah tu baru je form 1, da gatai pikir nak berlaki. Dewan cantik, deco cantik dr luar sampai dlm, pengantin pon sgtlah cantik. Tapi aku sedikit terkilan sb lupa nk tulis dlm guestbook tu. Beratur ramai sgt, dayang2 ko suruh makan dulu, nak balik nanti baru tulis. Bila perut dah kenyang, gendang gendut terus menghala k carpark. Nan hado nak tulis bagai..Aku tulis kt dlm blog ni jer lah ek? "Semoga Pn.Adlin n En.Jemek berbahagia k anak cucu dan hubungan berkekalan sehingga k syurga"

Tahniah Pn.Adlin n En.Jemek

 *KAMI*

PENUTUP: Laki aku sgt suka ayam goreng tu, sampai nk tapau dlm tisu. Wat malu kaum jer..Ilham plak sgt suka makan buah oren. Bonda n Paksu punya semua dia kebas. Ada balance lagi x?Aku nk rasa jugak..Doorgift kamu sgtlah menarik, Ilham pon teruja sampai dia makan sejadah tu.
Haishhhh..budak ni semua benda nak makan.


Monday, August 15, 2011

Pengalaman ke Klinik Desa

KLINIK YANG COMEL PADA ABAD INI

Walaupun nama taman perumahan saya sudah dinamakan se'omputih' yg mungkin oleh pemaju, walaupon kaw. perumahan tersebut akan mengambil masa tidak kurang dr 5saat sahaja utk sampai k PLUS highway, ok mmg saya sedang menipu pada bulan puasa yg mulia ini, masa sebenar yg diambil utk k PLUS adalah 8-17minit bergantung kpd kuasa enjin yg digunakan oleh pemandu. Tetapi saya tetap diarahkan k Klinik DESA Balakong untuk melakukan monthly check-up utk Ilham.

Nampak x ada mak2 yg duduk bersila di lantai sahaja sementara menunggu giliran mereka?sangat comel bukan?Pengalaman kali pertama menjejakkan kali k klinik ini:-
          Kami bertolak dr rumah dlm pukul 10am, sudah membayangkan parking yg penuh n susah dicari. Nombor giliran pula haruslah yg k 2227 (No. sekarang adalah 2059, harap bersabar. Terima Kasih). Usai memasuki perkarangan klinik, parking yg disediakan hanya muat utk 4-6kereta (jika semua kereta adalah kancil/viva). Air yg tenang jgn disangka tiada buaya, walaupun parking sekangkang kera, kereta yg berada di situ cuma SEBUAH. Yer puan2, believe it or not hanya 1ekor Kancil yg berada di situ. 
          Melangkah masuk k dlm klinik WAJIB meninggalkan selipar di luar, yakni berkaki ayam tetapi tidak pula selipar jepun disediakan. Jumlah mak2 yg berada di dlm bukanlah seperti gambar yg dicilok dr En.Google di atas. Jumlahnya cuma seciput di mana hanya jari yg berada di sebelah tangan sahaja yg bertindakbalas. Itupon bukan kelima2 jari yg berfungsi.  
          Mak2 yg berada di situ hanyalah balance dr yg buat appointment pukul 8.00am-10.00am. Saya adalah mak pertama yg sampai bagi appointment 10.00am-12.00pm. Ambik nombor dan terus duduk dgn bersenang-lenang tetapi telah ditegur oleh mak yg lain untuk menimbang dan mengukur berat anak sendiri. WHAT???Terpinga2 sebentar tetapi aktiviti membogelkan Ilham tetap dijalankan. Mak tadi menegur sekali lagi, x payahlah bukak baju bagai...timbang jer terus.WHAT???Terkejut sekali lagi.Errrr..tapi selalunya klinik yg saya pergi kena bukak semua termasuk lampin pakai buang. Ishhhhh...kat sini x payah..kata mak yg tadi. Saya n En.Beh sangat teruja melakukan proses timbang n ukur tersebut. Tekan sana, tarik sini, semua kena cuba. Haha.
         Masuk k bilik pemeriksaan utk berjumpa dgn MISI. Bukan misi 2020 atau misi syarikat yer puan2. Semasa nurse Bibi memeriksa perkembangan Ilham, mak yg lain masuk k bilik yg sama. Seraya nurse Bibi bertanyakan soalan "Ini yg misi pergi rumah masa bersalin aritukan?MISI okeh..ada lg orang guna word ni weyh... Extra comel la Misi Bibi ni. Da la memberi nasihat yg berguna sehingga 15minit lamanya. 5minit tambahan utk mengajar Ilham meniarap. Kalau pergi private ni mahunya kena RM100++
         Harapan saya agar dapat melalui pengalaman comel ini untuk next check-up. EhEh?Hengat buat karangan k apa dgn perenggan pastu siap harapan bagai?




Monday, August 8, 2011

PENYEGAN a.k.a PEMALAS



Rasanya orang utara yang cakap pemalas tu penyegan kan?HUH!!Teringat zaman kanak2 dulu kami sekeluarga pergi k Balik Pulau (kat Penang kan tempat nih?Hehehe...Geografi fail!) untuk bercuti dgn family kawan2 ayah yg lain. Gathering la kununnya tuh..Kami sekeluarga tinggal kat rumah salah sorang kawan ayah. Pastu pada 1 pagi yg bening, anak beliau berkata kpd saya dgn nada paling sopan "Awak ni memang penyegan orangnya". Sampai ke petang saya membawa perwatakan ayu ala2 pompuan melayu terakhir, da orang kata saya penyegan@pemalu kan?Mood kenalah maintain....

Mood pemalas tersebut memang x pernah hilang dr diri saya. Sental lah guna sabun anti-pemalas sekalipun...TETAAAAAPPPP meninggalkan kesan degil. Tambah2 lagi bulan puasa ni, memang berlipat kali ganda tahap malasnya. Kudrat x berapa nak ada, kena save energy nak layan Ilham waktu petang n malam.Hahaha..bestnya ada anak, buleh dijadikan alasan. Tapi ada betulnya gak, lepas amik dia kt rumah penjaga bukan terus tidur kan pon..Main sampai dekat2x maghrib around 6.30-6.45 camtu tapi tetap dia terbangun time orang tengah berbuka. Waktu sahur pon sama gak...wat pe'el cenggitu. X boleh langsung nak bertenang waktu makan.

Sepanjang puasa ni, sekali je kot saya drive sendiri k tempat kerja. Hari2 lain ada En.Driver merangkap En.Beh yang tolong hantarkan. HEAVEN! Lepas sahur, solat, tidur balik sampai 7.30, sampai tempat kerja tetap lambat tapi dapat pulang awal. HEAVEN! Contact lense pon malas nak pakai, hanya memakai cermin mata nenek2 si bongkok 3. HEAVEN! Sampai rumah makanan semua dah siap kerana ibu mertuaku ada di rumah. HEAVEN!HEAVEN!HEAVEN!

Nenek2 si bongkok 3, siang mengantok malam berjaga..lalala~

En.Driver yg saya sayangi

 Ilham said: Selamat berpuasa auntie2 semua~



Sunday, July 24, 2011

Suaramu Bak Buluh Perindu

Ilham akan buat apa saja cara untuk buat matanya x tertutup. Dia memang susah nak tido. Alah macam kita waktu dalam lecture hall, kita akan kunyah gula2xlah...cubit tangan sendirilah..keluar sekejap pergi hirup udara toilet lah....lempang muka sendirilah....ataupun main msg ngan boifren yang duduk row belakang sambil kutuk2 lecturer yg tengah ajar. Itu semua kita buat supaya kita x tertidur dlm kelas.

Macam tu jugaklah dgn si kecik Ilham ni: dia akan tendang2 kaki dia..tenyeh2 mata dia..kepala,telinga,badan, semualah anggota badan dia tetiba gatal.. nak susu walaupon 15minit lepas baru teguk 6oz susu..bantai menangis macam baru lepas kena cobit ngan bonda...Dia akan buat apa sahaja supaya matanya x terpejam, walaupon mata dah makin mnegecil. Akan mengambil masa 2-2 1/2 jam untuk betol2 tido.

Tapi hanya 1 suara SAHAJA yang boleh menenangkan jiwa si kecik ni. 1 suara ni boleh mengubah segala perangai yang tersangat 'comel' tadi kepada perangai yg sangat behave sehinggalah dia terlena.

video
 Saya terpaksa mengulang video klip ini setiap kali beliau mahu tidur. 

Anak Bonda sayang.....Janganlah buat perangai macam2, Walid x boleh selalu dodoikan adik...Walid cari rezeki untuk kita berdua. Touching Bonda tau....adik layan suara Walid sorang jer...


P/S: Sila abaikan suara latar yang serupa kartun itu.








Thursday, July 21, 2011

Dunia Tanpa Sempadan, Hati Juga disakiti Tanpa Sempadan




AMARAN!! ENTRI INI MEMANG ADA KENA-MENGENA DENGAN YANG MASIH HIDUP DAN BERLAKU KE ATAS DIRI SAYA DAN KELUARGA. MANUSIA YANG BERTANGGUNGJAWAB SILA TERASA HATI.

Saya x paham kenapa dalam dunia ni ada manusia yang asyik x puas hati dengan orang lain. Contoh kalau saya duduk bersimpuh, cikasyikxpuashati mesti cakap "Awat hang duk bersimpuh che' oiiiiii...Macam pompuan melayu terakhir la kunuuuuuunnnnnn" Aik?memang sangat menghairankan bukan?Bukan saya duduk terkangkang pon cikasyikxpuashati oiiiiiii...

Perkara di atas hanyalah rekaan semata2 untuk menunjukkan betapa perkara remeh temeh pon masih ada orang x berpuashati dengan kita. Apa sahaja yang kita buat, pasti mata dia terbukak luas2x dan bagi pendapat yang x membina langsung. Kami hanya cuba mencari rezeki yang halal. Jika cikasyikxpuashati hendak memberikan pendapat, bukankah lebih afdhal beserta cadangan sekali? Jika cikasyikxpuashati x tahu bagaimana hendak berkata2 manis, mari saya tolong ajarkan contoh ayat x berapa nak manis:-

cikasyikxpuashati: Aku bencilah tengok gerai burger ko kat depan guard ni. Merosakkan pemandangan pagi2 haku nak g kerja. Nanti mesti sesak punyalah jalan kat sini. Pastu ko ni ada lesen berniaga k aku pon x tau? 

-------------------Cadangan ayat x berapa nak manis----------------------
simanisyangsakithati: pertamanya terima kasih kerana cik belom rasa pon burger ni tapi da rasa sedap (Sebab tadi dia cakap jalan sesak kat situ maksudnya ramai orang beli burger). Kedua, lane yg saya guna memang jalan yang ditutup n bukannya gerai burger yang menutupi jalan tersebut. Gerai burger datang kemudian di sini (Eh?Paham k e x ni). Ketiga, lesen penjaja buat masa ini ditutup bagi memberi ruang kepada lesen bazar ramadhan. Dan lagi pula cik, kami baru nak mula berniaga, kami bukan seperti cik yang makan gaji dengan gomen dan berpangkat tinggi pula. Kami juga bukan pemilik restoren tapi hanyalah pemilik gerai burger. Bagi pendapat cik yang merosakkan pemandangan tu, silalah bagi cadangan yg bernas hendaknya bagi hendak menyedapkan kembali mata cik.

cikasyikxpuashati: Baiklah...Once lesen penjaja sudah dibuka, sila apply cepat2x. Lepas habis berniaga malam ko tarik gerai masuk dlm rumah, jangan letak depan guard. Sakit mata haku.

simanisyangsakithati: Cadangan cik saya sambut baik dan akan memperbaiki dr masa k semasa.

Apa kene-mengena dengan dunia tanpa sempadan pulak ni?Unsur2 sakit hati banyaklah di atas. Baiklah-baiklah...saya akan terangkan, segala kritikan Cikasyikxpuashati adalah disuarakan di laman sosial. Makanya 1 donia tahu ketidak-puas-hatian beliau dan juga 1 donia tahu siapa penjual burger yg beliau maksudkan. 
Jika cikasyikxpuashati memberi kritikan2 tersebut secara muka ke muka (face to face), da lama saya singsing lengan dan angkat kaki blah dr situ. Malas nak layan manusia macam ni. Nasihat En.Beh senang je, sign out dr laman sosial tersebut n duduk diam2x, hati pon kurang sakit.

Friday, June 24, 2011

Kejap Demam Kejap Kebah

Apakah seperti biskut akan demam mu wahai anak? Sangatlah membuat hati Bonda dan Walid gundah-gulana. 1st day demam awak lemah je, asik nk tido. Lepas tu awak asik nak merengek, tido pon nk kena dakap dlm dukungan. Selama ni pantang dengar suara Walid, terus terkekek2 ketawa tapi bila demam x nak plak ngan Walid. Kalau Walid yg dukung, nangis je..Masa ni baru awak tahu Bonda lagi best dr Walid. Hahaha...haruslah berebut kasih sayang anak dgn suami sendiri.

 Bonda bagi punting, dia pon sibuk nak pegang jari pastu x nak lepaskan.

Lepas 2 hari, demam awak dah kebah tapi still merengek2. Bonda pergi kerja pon senang hati. Lepas sehari letak kat umah penjaga, aiiiikkkk demam awak datang balik. Tapi x berapa panas macam mula2. Hai lah anak semoga awak sembuh sepenuhnya dgn cepat. Kalau awak menangis, Bonda risau. Masa awak tertidur lepas menangis, Bonda plak yg tolong sambung menangis. Walid plak yg cemas...Huhu..

 Shhhhh...Adik da tido. Penat Bonda nak tidokan dia.


Sempatlah jugak Bonda ikut petua2 yg dapat dr aktiviti peng'google'an ni untuk mengurangkan demam awak:-

• Pakaikan bayi anda baju kain kapas yang nipis (jangan balut bayi anda untuk mengurangkan demam).
- Bonda pakaikan awak baju jenis berlubang2 @ pakai baju sahaja tanpa seluar.

• Pastikan biliknya sejuk. Jika perlu, letakkan kipas berhampiran kot bayi dan gunakan sehelai cadar atau selimut nipis untuk menyelimutkannya. 
- Bonda suruh Walid hadapkan air cooler kat awak sorang je. Selalunya Bonda tumpang sekaki.hehehe..

• Berikan banyak cecair. Bayi kecil memerlukan lebih banyak air daripada biasa, iaitu -- susu badan atau susu formula.
- Awak mmg x minum susu badan, tapi Bonda kurangkan FM dan paksa awak minum banyak air masak. 

• Cuba mandian berspan. Letakkan bayi anda dalam tub mandi yang cetek dengan air yang suam dan gosokkan badannya, satu bahagian pada satu masa, dengan kain flanel atau span yang diperah sedikit. Jangan keringkan badan bayi anda; biarkan air tersejat sendiri. Ini mungkin membuatnya lebih selesa. 
- Bonda x berani nk mandikan masa badan awak panas sgt. Da kebah sikit, baru Bonda mandikan dgn air shower. Itupon luluh hati Bonda bila dengar awak meraung. Setiap masa plak mmg Bonda letak tuala basah kt kepala awak. 

 Semoga anak Bonda cepat sembuh.

Monday, June 13, 2011

Nasi Lemak Mual


 Nasi lemak ni saya yg masak sendiri. Pertama kali masuk mulut, terus cakap ngan bangganya kpd En.Beh "ErmmmmSedapnya nasi lemak ni yang..Jom ar join" Makin nak abis sepinggan, makin mual plak rasanya. Sebab teringat kesedapan suapan pertama, saya tambah lagi sepinggan. Tapi rasa mual yg melampau makin melekat di tekak saya. Apakah penyebabnya?

Tuesday, June 7, 2011

31,536,000 saat

Setahun = 12 bulan
12 bulan = 365 hari
365 hari = 8,760 jam
8,760 jam = 525,600 minit
525,600 minit = 31,536,000 saat (Eh? Betolkah?Math saya adalah k laut, sila maapkan)

EIIIIII..x sangka nya da berjuta2 saat syg hidup bersama Beh terchenta. Rasa macam cepat sgt masa berlalu. Bila terjumpa dgn sedara-mara or kawan yg x dapat dtg masa kita kawen mesti keluar ayat feveret ni "Ni yg kawen aritu kan?"Aritu lah sgt...Padahal da setahun pon, da berjuta2 saat pon berlalu. Agaknya dlm masa banyak 2, berapa banyak dosa yg syg da wat ek?Mintak ampun, mintak maap ye yang..Da mintak maap ni, hadiah yg dijanjikan jgn dilupakan tau..X kisahlah bila B nak bagi pon asalkan sebelom masuk tahun ke-2 perkahwinan kita. Sehari sebelom tahun k-2 pon I pasrah yang~

Owh..perkara paling berharga dlm masa setahun ni dgn hadirnya Ilham dlm hidup kita ber-2. X tau berapa banyak ucapan terima kasih yg patut syg ucapkan kt B tapi yg pastinya melebihi angka 31,536,000.


LURVE both of you BANYAK2

Wednesday, May 25, 2011

Saya Mahu Jadi Bonda Kamu

Saya mahu jadi ibu susuan kpd anak kecil itu: Muhammad Ilham. Supaya x ada sesiapa yg boleh mempertikaikan status dia, status saya atau status kami berdua. Dia adalah anak SAYA, anak WALID, anak KAMI.

Tapi nak jadi ibu susuan utk seseorang yg masih belom pernah mengandung spt saya adalah sgt sukar bagi memenuhi rukun dan syarat2nya:-

1. Al-Murdhi: Perempuan yg menyusukan
    Perempuan yg hidup n telah mencapai usia 9tahun.
    Saya mmg masih hidup. Kalau da mati, siapa pula yg post ini entry?Hantu 
    sayakah?Umur pula semestinya telah melebihi syarat tetapi x pula 
    terlalu tua. 
    Status: PASSED

2. Ar.Radhi: Anak yg disusukan
    Anak yg hidup dan umurnya x melebihi 2tahun, 2tahun 1hari pon x boleh
    Anak saya masih sihat dan umurnya juga belom sampai 6bulan pon. 
    Status: PASSED

3. Al-Laban: Air susu perempuan
    Air susu mesti sampai ke perut anak itu n boleh menyebabkan pertumbuhan
    badannya. Had penyusuan itu pula mestilah x kurang drpd 5x dlm waktu
    berasingan mengikut kadar kebiasaan.
    Rukun n syarat ke-3 inilah yg paling sukar utk dipenuhi. Maxolon 
    (pulin) telah pn saya ambil bagi membantu penghasilan susu. Mmg ada 
    susu yg keluar, tapi tersgtlah sedikit. Bila pump pon, hanya meleleh d 
    cuping corong, x sampai k dlm botol. Ilham pula mmg da x mahu langsung 
    direct bf. 
    Status:Blinking Comments Generator - http://www.blinktextmaker.com



Ya Allah, Kau bantulah hambamu yg lemah ini utk menjadi ibu susuan kpd Muhammad Ilham Bin Zulkhairi. Kau makbulkanlah doaku yg 1 ini Ya RABB

Friday, May 20, 2011

Memperkenalkan.......(Drum Roll)

MUHAMMAD ILHAM



Nama Walid: Muhammad Yusmanraimi Bin Che Yusoff
Nama Bonda: Norsalwahida Bt Kamaruddin
Jantina: Lelaki
Tarikh Lahir: 04 March 2011
Alamat Surat-Menyurat: Sila mintak izin dr Bonda utk sebarang surat mengorat
Hobi: Tido n menangis
Makanan & Minumam Kegemaran: Susu, susu dan susu lagi
Ucapan: Sayang Walid n Bonda saya banyak2x dr ujung rambut sampai ujung kaki



Terima kasih Tuhan kerana memberi kesempatan utk merasai nikmat menjadi Bonda kpd budak tecik, macam, bucuk itu. Bonda sayang kamu~

Thursday, May 5, 2011

Anak Pak Teh & Mak Teh Kahwin Di Saat Gaji Belum Masuk

Tahniah saya ucapkan kpd Musdiamri (Abg) & Pasangan dan juga kpd Musdihamidi (Adik) & Pasangan kerana telah menjadi perantin paling baru dlm family. Dengan semangat yg jitu saya pulang k kampung, eceh...macam jauuuuuuuh benor bunyinya padahal Serdang-Gombak sahaja. Ya, emang benarrr ni pak..saya pulang dgn semangat yg berkobar2 utk menolong ape2 yg patut tambahan pula utk mengurangkan rasa bersalah kerana x berpergian k majlis d sebelah perempuan.

 Si Abang yg sgt alert dgn kamera. Tala je kamera, on d dot suruh isteri dia pandang.

Si Adik n pasangan yg suka bercakap sesama sendiri d atas pelamin.
Pn.Sue, sila pandang kamera okeh, asik berborak saja kamu.
1 more time!OK better~

Si Abang n Si Adik. Tahniah Abg Am n Ijie

Ketahuilah kalian berdua pada saat kalian disandingkan duit saya cuma ketinggalam RM5 d dlm dompet. Kemudian apabila suara Abg Am kedengaran d corong telefon n meminta tolong utk membelikan udang n buahan2 utk makanan perantin adalah kedengan spt halilintar yg memanah telinga saya. Eh?Kata temu utk utk halilintar adalah memanah kah?Ahhhh hentam sajalah~Akhirnya kantung duit ibuku jua menjadi sasaran.Haha...Nasib lah ibu, dapat anak macam den..

Harap kamu berdua berpuas ati di atas pertolongan yg x seberapa yg telah dihulurkan. Saya telah mencuba sehabis baik utk melicinkan perjalanan majlis tersebut walaupon bukanlah key person pon. Key person haruslah org2 yg masak kan?Siapalah saya utk memasak menggunakan bapak periuk yg besar itu, disuruh masak gulai nenas masak lemak ikan masin pon sudah melarikan diri inikan pula mahu masak rendang sekawah. Nasib baik ada budak kecik bawah ni dijadikan alasan utk melarikan diri. Whahaha...Ampun Cik Beram, bukan x mahu menolong tapi takot x sodap.

Terima kasih kerana kamu telah menyerikan hari2 cuti Mak Aong d kampung.
Luv ya Mohammad Faqehuddin. Semoga ketemu lagi.






Wednesday, May 4, 2011

Menghitung Hari

Menghitung hari untuk menjadi seorang BONDA sgt mendebarkan n mencemaskan. Tambahan lagi x tahu rupa dia macam mana? Even nama penuh pon x tau camno? Bersediakah saya n En.Beh? Boleh survive kah kami? Banyak feedback dr orang sekeliling. Ada yg +ve mahupun yg -ve. Tapi apa yg pasti, semua yg memberi pendapat -ve akan saya akan anggap orang itu adalah PENDENGKI n CEMBURU dgn kebahagiaan yg saya n En.Beh bakal perolehi.

Ayah: Alhamdulillah~Bila nak g amek?Kalau boleh la ni jugak. Ayah setuju sgt2
Ibu: Anak sape?Ibu ikut je.
Mama: Wah~Seronoklah awak bakal jadi Bonda pada hari Ibu.
Nenek: Da pikir masak2 k? X kisahla papepon.
Angah: Aku sanggup jaga beliau tapi dgn upah okeh?
Adik: Aku da tau la~OK je

Semoga kami dapat mengecap kebahagiaan tersebut dan menjadi Bonda n Walid yg mithali. Harapan saya agar ibu kandung beliau tidak berbolak balik n redha. Tolong doakan saya agar cita2 kami tercapai ya kawan2x~

Friday, April 15, 2011

Hati Tertumis Pedal Terendang, Bertemu Jua dalam Kuali

Senario sebelum kahwin:
Balik keja penat, perjalanan jauh, perut lapar, tapi bila tengok makanan, x seleranya....Aik?Lauk ni lagi?X seleralah nk makan. Goreng telor mata n makan je ngan nasi or x payah makan terus sampai pagi. Mentang2 orang yg masakkan, demand mmg kena lebih cikit.

Senario selepas kahwin:
Sebelom balik keja mesti kena pikir nak masak ape. Kalau dah buntu, call En.Beh tanya dia nak makan apa. Jawapan standard haruslah "Masaklah papepun sayang..B makan je ape yg sayang masak". HUH! Takot la tu tersilap jawab terus saya ajak makan kat luar je. SENANG..Sekarang barulah tahu langit tu tinggi or rendah. "Dulu, ko demand kan?Sekarang ni, ko rasakan plak" Agaknya inilah bisikan kecil si Pn.Ibu n Pn.Nenek. "Ampun Bu, lepas ni akak makan je apa yg ibu or nenek masak wahima Sambal Tempoyak Ikan Bilis sekalipun" Rintih si anak. Ikhtiar terakhir, En.Google jugak tempat mengadu nasib. Tanya punya tanya, adu punya adu, akhirnya En.Google surrender n bagi jugak resepi kat saya. Terima kasihla kpd Noorsha kerana resepi yg sedap ini:-

HATI & PEDAL TUMIS CILI PADI
 Tapi saya pelik kenapa rupanya macam rendang? Xpela, asalkan En.Beh tambah sampai 2-3x,sampai telinga saya senyum.

Bahan2:
* Hati & Pedal ayam - Ikutlah berapa org nak makan
* Cili Padi - Jika mahu pedas, bubuh banyak2 pon boleh saja~
* 2 biji Cili Merah - Saya pakai cili kering sebab tiada stok cili merah di rumah
* Bawang putih & besar
* 2" halia & kunyit hidup
* Serai
* Air asam jawa
* Garam secukup rasa

Cara2nya:
* Rebus hati dan pedal terlebih dahulu utk memastikan ianya betul2 masak.
* Blenderkan cili padi, cili kering, bawang putih, bawang besar, halia, kunyit dan serai.
* Tumis bahan2 blender tadi sehingga garing, masukkan air asam jawa & garam
* Masukkan hati dan pedal dan kacau rata.

Friday, April 8, 2011

Saya Wish, Saya Dapat

Da kata saya yg wish kan? Mestila saya yg dapat. X kan la korang plak yg mendapat kan? Da lama mengidam nk kamera digital sebenarnya. Yang functionnya dapat tangkap gambar je pon jadilah..Eh? Mmg la kamera utk tangkap gambar, x kanla utk wat makan plak kan? Maksud saya di sini adalah x perlulah kamera DSLR bagai utk menangkap gambar secara amatur kan? Nak cari angle yg cantik pon x tau, mahu pula kamera secanggih photographer profesional. Memang x dapat lah kannn..





Gambar 1: Tangan tanpa berbedung akan snap angle dr depan semata2











Gambar2: LIHAT!Tangan yg berbedung ketat semasa bayi akan mengambil angle yg berbeza.








Tetapi sekiranya kawan2 semua mempunyai duit yg melampaui batas atau mmg nak jugak2 kamera yg terpaling canggih sekali, saya tidaklah pula melarang. SILAKAN..Statement d atas adalah utk diri saya SAHAJA semata2. 

Setelah ditimbangtara, adalah beberapa sebab En.Beh menghadiahi kamera tersebut kpd saya:-
1. Hadiah Harijadi: Harijadi saya pada 08/03 yg lepas. Umur? Biarlah rahsia...Setelah berminggu2, baru beliau berkenan utk membelikan kamera tersebut. Kira hadiah bufday gak la kan sebab masih di bulan 3.
 Mekacih ek Mummy Shiro sebab bagi itu cupcakes n bertungkus lumus sediakan itu coklat cake walupun last minit order. Sesiapa mahu order?Sila lawat blog BELIAU
2. Pujukan selepas menangis: Mahunya saya x menangis? Nenek saya masuk hospital tuuu. Tersangatlah risau, sehingga En.Beh terpaksa mengeluarkan duit tabungan beliau bagi memujuk saya. Nasib baek nenek x de pape n sekejap je duk hospital.
 Sayang nenek banyak-banyak
3. Penat dengar ayat yg sama: Setiap kali tengok kamera ada sale, setiap kali tu saya mengomel sambil kira duit simpanan. Owh...Masih belom mencukupi, ntah bila nk cukup, saya pon x tahu. Akhirnya, En.Beh gak yg tolong belikan.

Dengan berbekalkan nasihat rakan seopis bahawasanya CANON brand is the best (Ngko patut dapat komisen dr Canon la En.Bad), kami suami isteri plus adik ipar telah berpergian k kedai kamera dan mengatakan kpd sales reps tersebut, NO other brands please..Nak Canon jugak2. Makanya, abang tadi akur akan kehendak pelanggan beliau yg keras kepala dan akhirnya IXUS 105 bertukar tangan.



Features:
1. 12.1 Megapixel
2. 4X Optical Zoom
3. 28mm wide
4. Smart AUTO
5. Low Light
6. DiGiC 4




Saya sangat suka akan ia, sangatlah mudah utk menggunakannya, x perlu adjust pape pun. Bila nk snap je, semuanya auto, x payah nk setting papepun. Dalam gelap? Terang? Snap je terus..Semudah ABC.

 Dalam gelap, tunas pokok cili saya jelas kelihatan di situ

Apatah lagi d kawasan terang kan?Sungguh jelas berbeza kesusunan sudu2 tersebut.

Dan yg paling saya suka, kamera jenis ini mampu utk mengubah muka kita menjadi seperti artis. X caya? Cuba tengok gambar kat bawah ni:-
 Sila fokus kepada muka pengantin lelaki. Adakah Ally Iskandar yg berkahwin?Hopefully, next snap muka saya pula yg akan menjadi seperti Fazura @ Pretty Zinta




Monday, March 21, 2011

Hari Nikah Hari Bahagia atau Bersedih?

Abu Lin...Tarikh nikah Kak Anje pada 04 Jun 2010. Sila take note okeh..Boleh bg hadiah anniversary kami bebanyak. X lama sudah lg~Lalalalala~Hati berbunga riang~

Mari jawab tag tersebut:-

1.Kau rasa kau Hot?
Memang hari2x hot sb hari2x kena pakai baju hitam serap haba kot..En.Beh pon da pandai cakap "Kali ni tolonglah beli baju color lain plak yang.."Nk wat camne?Keje tu kan 1 tanggungjawab yer dok?

2.Upload picture kau dari pc?
Sebab Abu Lin upload pix masa hari nikah saya, saya pon mahu upload gambar pd hari tersebut



3.Cerita pasal gambar tersebut
Kan da mentioned tadi gambar pada hari nikah?Wokehlah, saya elaborate, waktu ini saya sudah sah bergelar isteri kpd En.Beh tersayang. Terima kasih kpd beliau kerana sudi mengangkat darjat saya setinggi itu.Sob...Sob...I LURVE U, BEBEH..Eh?Nape sedih plak?bukan2x, saya dlm kedaan terharu sebenarnya.

4.Kali terakhir makan ayam
Semalam kot. Tengah ari makan ayam goreng n malam makan ayam yg ada dlm sup sayur. Sila jgn konpius, walaupun namanya sup sayur, harus diletak sedikit ayam, sedikit daging n sedikit seafood sebagai rencah ye puan2x..

5.Lagu terakhir yang didengar
Lagu Amelina; En.Beh nyanyi sb cakap rindu kt die. Alah...x hengat plak tajuk. Yg liriknya cam ni: Sungguh ku x mampu~Menahan rindu~Ah~Ah~

6.Apa yang kau buat selain menyelesaikan tag ini
Wat filing cikit, tgk fesbook, bw, kemas bilik opis cikit, duduk balik depan PC, layan fesbook, bw..ulang lagi sampai waktu balik

7.Nickname lain selain ini
Macam yg Abu Lin panggil: Kak Anje. Semalam juga jiran saya memanggil dgn nama SAL..Sgt x tahu SAL adalh termasuk dlm nama sendiri. Kakak itu menjerit sampai da nk terkeluar anak tekak, masih x sedar SAL tersebut adalah saya.

8.Tag lagi 8 orang
Seperti kebiasannya, follower sgtlah ciput buat masa ini, maka dgn rasa rendah diri saya menyeru kesemua follower utk menjawabnya

Thursday, March 17, 2011

Indahnya Saat Dan Ketika Ini

IT DEPT
Jalan Inovasi 1/1, Jalan Teknokrat 1,
Malaysia                                                17/03/2011
(Alamat penuh terpaksa dirahsiakan)

Kehadapan En.Bos yg dihormati,

Ucapan setinggi-tinggi penghargaan kepada Encik kerana telah memberikan sedetik n sekelumit ruang kpd pekerjamu yg sungguh effisien n komited ini utk menghupdate n menulis sepatah dua kata d ruangan blog ini. Sesungguhnya ruangan blog pekerjamu ini telah ketandusan bak padang pasir d tengah2 Padang Sahara.

Semoga Encik berada d dlm keadaan sihat sejahtera n menghabiskan sisa2 percutian sambil bekerja Encik dengan tenang n gembira. Jikalau Encik mahu menambah masa percutian, dgn rela hati pekerjamu ini akan mengisi borang n meminta kebenaran dr pihak atasan bg pihak Encik.

Akhir kata, harap kita akan berjumpa lagi d hari n masa yg lain.


Yang IKHLAS,
Pekerjamu.

HOREYYYYYYYYYYYYHOREYYYYYYYYYY

Terima kasih Tuhan kerana mengirimkan Bos saya ke Negara Asing itu. Hanya utusan Email yg dapat menghubungkan kami. SYUKRAN..Sekurang2nya saya x perlu mendengar suara n melihat beliau selama beberapa hari.
   

Tuesday, February 8, 2011

PERCUTIAN: Perancis

Budget ciput + kekangan masa? Sila pilih destinasi yg berdekatan dgn kawasan rumah SHJ + Yg boleh balik hari + makanan murah + entry fee murah/FOC + Fuel consumption cikit = HAPPY!!

Orang lain pergi bercuti, saya pon mahu bercuti juga. Bila tetiba En.Beh announce beliau dapat cuti 2 hari, hati saya terus berbunga2 cinta. YEAY!!Tapi tarikhnya x sama ngan saya, cuma dapat meluangkan masa sehari bersama2. Dgn pantas otak berpikir nk g berjalan k mana n x lupa juga utk bertanya idea drpd sanak kaum keluarga yg akan mengikuti rombongan kami. Hambek ko..En.Beh mmg suka bawak 1 kampung g jejalan. The more the merrier katanyer. Bedal sajer lah labu..Asalkan saya dapat bersama2 ngan En.Beh terchenta.

Bukit Tinggi: Destinasi sgt dekat ngan umah + boleh ikut jalan lama Bentong + perjalanan x sampai 1 jam + = Jimat duit tol + Elak Jem - scary ikut jalan lama tu, banyak pokok tumbang. Entrance Fee RM 12.00/sorang (Colmar Tropicale & Japanese Village)

Mari bertolak dgn hati yg sgt teruja sb 1st time nk g sana + dapat dating ngan mamat yg tepi tingkap tu. Bertambah bahagia jika mamat itu yg sedang memeluk saya..

Beh..Lepas makan kita amik gambar kt pokok yg cam kt obersea tu tau..Waaaa sgt teruja tapi blom masuk lg sb nk makan dlu. Kami masak dr umah n berkelah kt tepi jalan. Semua org pandang jer, aaaahhh x kesahlah asalkan JIMAT. sgt yakin kt dlm itu makan mahal n x de nasi utk perut Melayu cam kami ni. Da kata nk g tempat ala2 Perancis kan? Makanan haruslah pasta, pizza, roti..
 
 Masuk kat dalam "La...??Ni jer k?" Terpinga2, ambik2 gambar, OK dah!
 
Sb x nak boring sgt, En.Beh ajak main mainan cam kt Fun Fair tuh. Dapatlah hadiah ayam yg saya pegang itu. itupun, budak yg jaga tu baek ati bg 1x chance lg. Kalau x, mmg harapan lah nk dapat.

Semua da puas ati, tgk tempat santek + kecik jer + makanan mahal jadi mari kita gerak k Japanese Village plak. Ape la ko ni Dikkk. Aku suruh amik background ala2 pintu gerbang Merlin tu, ko ambik gambar tanglung bebanyak tu watpe?

Disebabkan ada landslide nk naik k Japanese Village ni, En.Beh decide naik je kereta sendiri dr Colmar Tropicale k Japanese Village. Kalau naik shuttle pon, die turunkan kt car park gak n kena tonggekkan buntot cam kami gak nk naik atas tu. Sgt penat okeh. budak bertudung pink itu sudah bernafas spt naga.whhaaha..

Sepanjang perjalanan k atas, view nyer x secantik gambar2 blogger lain pon? Air terjun semua diorg tutup. Mgkin sb nk cuci, maklumlah baru lepas musim hujan. Sampai atas, kalau nk masuk umah Jepun, WAJIB sewa kimono RM20.00/sorang. Nan hado ler kami nk sewa.

Moshi2..Kegembiraan saya terbantut bila En.Beh cakap "Sayang..itu gaya Chinese larrr, bukan Japanese"Abes tu, gaya Jepun camne ek?

Owh..Baru saya ingat, gaya tunduk2 sambil cakap hait2 tu kan?tapi nape Beh wat gaya tahiyat akhir kat situ?

tetiba macam kesian jer kt ikan2 Koi tu. Da la x cukup air, x cukup oksigen, makanan pon x cukup. Adik saya yg baek ati pon beli lah 1 plastik comel makanan ikan beharga RM1 utk ikan2 tu. Mana lah nk cukup utk mereka yg ramai tu. Semoga ada org lain yg berhati mulia spt kami jua. Cewahhh..

Terima kasih kpd photographer kami pd hari tersebut iaitu adik ipar kpd En.Beh. hikhik  Adik saya lah..

Gambar beliau bermesraan bersama2 Abg Ipar

Dan x lupa juga bersama kakak2 beliau yg comel2 belaka. Eh? ada ibu rupanya2 dlm gambar ni. Sorry lah yer ibu, anak2mu ini telah meninggi dgn CalciYUMMM sampai tudung ibu jer yg nampak.

keputusan percutian ini adalah 0-0..Huhu..Bukan2x, kami HAPPY sampai demam.

Terima Kaseh Bebeh



 

Sample Text