Pages

Friday, December 24, 2010

Merry Rendang X-Renang Berirama

Sgt teringin makan rendang minang yg Pn.Nenek selalu wat masa Hari Raya je. X penah plak beliau buat pada hari atau perayaan lain.Dengan gigih mencari resepi dan akhirnya.....

Nampak x?Walaupon x jelas, tapi rasamu akan ku hengat sampai bile2.

Bahan utama tentulah ayam. Da kata nk masak rendang ayam kn?Tpi kalau nk ditukar kpd daging boleh jer.Xde org nk marah pon. Ape dia tadi?ikan boleh k?Errr..Try la. Lepas tu jgn lupa share ngan saya camne hasilnya. Bahan semua utk 1/2 ekor ayam.Kalau nk wat sekor, darab 2, Kalau nk 2 ekor, darab 4, Kalau nk 3 ekor, darab 6...dan seterusnya..

Oleh kerana saya terlebih rajin nk wat kerisik sendiri sehingga mendatangkan malas nk ketukla, nk mayang bagai, makanya saya blender kan aje semua bahan2:

8 tangkai cili kering + ciliapi (Kalau suka pedas buh la bebanyak)
2 biji bawang besar
2 biji bawang putih
3 batang serai

1/2" halia halus
1/2" lengkuas
1/2" kunyit hidup

Bahan2 sampingan:
Minyak masak
1 cawan santan pekat
1 s/besar kerisik
1/2 s/besar gula
garamsecukup rasa
2 1/2 helai daun kunyit [siat kecik2]


Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 yg telah diblender sampai wangi n naik minyak.
2. Masukkan ayam dan kacau rata. Biarkan ayam masak sebentar.
3. Masukkan santan, garam, gula dan biarkan mendidih dan agak pekat.
4. Masukkan kerisik dan hirisan daun kunyit.
5. Biarkan sehingga naik minyak.

Aik??Sikitnyer cara?Nape saya masak sampai berjam2?Semua aksi renang berirama terkeluar. X puas ati betol..Resepi asal dr Kak Liza. Rasanye mmg sedap sbb En.Beh bukan penggemar rendang. Tapi bila da makan, sampai tambah 2x.

En.Sepupu: Ayam ni sape yg masak?
Pn.Sayang: Ko ada nampak org lain dlm umah ni k yg nk tulun masakkan?
En.Sepupu: Eh?Betol k ni??Sedap la K'wa..(D saat ini, saya sudah terbang k langit k-7)

No comments:

Post a Comment

 

Sample Text