Pages

Sunday, October 31, 2010

Termakan budi, Tergadai diri

Ini adalah dialog sepasang suami isteri d waktu malam yg sunyi. Tidak ada kena mengena dgn yg masih hidup atau yg sudah tiada lg d alam maya ini. Cuaca pd malam tersebut amatlah dingin sedingin perasaan si isteri yg ketakutan d atas permintaan si suami bak halilintar itu.

    Isteri:   Beh, terima kasih sesgt sb ikut syg g kenduri kawen tadi 
             (Congratz to Syikin & Hery Vikardo. Mmg nama btol laki ko k 
              beb?), bawak g shopping lg (Walaupn barang2 Beh lg mahal dr 
              Syg), siap belanja pizza plak tu (Baekk, lepas ni jgn order 
              Thai Seafood lg).
    Suami:    X de pape la yang..Benda kecik jer tu.
              Yang...Nanti Raya Haji masakkan kuah kacang utk B ek?
    Isteri:   Ekkk? Ok..

See, kan da tergadai diri sendiri. En. Beh da tabur budi dia pada siang hari tersebut dan saya pula harus membalas budi beliau pada Hari Raya Haji yg akan datang. Seingat saya la kan, keturunan kami blom ada lg yg pass masak kuah kacang. Setiap tahun Raya Aiilfitri pn kami akan meng'kaya'kan Pak Ali Si Penjual Sate dgn membeli kuah kacang beliau sehingga keuntungan tersebut membolehkan beliau naik haji. Sehubungan dengan itu, setelah dikira2 berapa minggu lg yg ada sblm Raya Haji utk saya memcuba beberapa resepi sehingga terhasilnya kuah kacang  yg tersedap seantero dunia, saya pon memulakan langkah mencari resepi  kuah kacang:-

Cobaan Pertama: Kuah Kacang Ibunda (Apron of Love)
Komen dr En. Beh: 
  1. Rasa ok ler tpi still x blh kalahkan kuah Pak Ali.
  2. Kena banyakkan air ni kering sgt.
  3. Kacang kena bg hancur lg
Komen dr Pn. Ibu:
  1. Terlebih rasa bawang putih ni (Ni sb guna lebihan kacang goreng masa
     Raya Aidilfitri, kacang tersebut mmg sudah siap direndam ngan bawang
     putih. Hidup mesti berjimat kannnn)
Komen dr Pn. Nenek:
  1. Podeh ckit (Walaupn sume org rasa x pedas. Ni sb nenek sgt fobia makan
     benda pedas selepas disahkan oleh doktor beliau mengalami sakit dlm
     perut)
Kesimpulan:
     Kena tambah udang kering, letak lengkuas, banyakkan air, jgn malas
     tumbuk kacang bg hancur, kalau masih nk guna kacang goreng lebihan Raya
     utk cobaan ke-2, da x payah tambah bawang putih lg.

Cobaan Kedua: GAGAL
Komen dr En. Beh: Nape bau sambal?? X naklah
Komen dr En. Adik: Rasa macam asam pedas
Kesimpulan:
    Mesti terlebih asam jawa. Pastu gatal letak belacan n asam keping. 
    HUUUAAAA Raya Haji nak dekat, sempat k nih??

No comments:

Post a Comment

 

Sample Text