KAMI SGT R.I.N.D.U PADA KAMU
Apabila kami bangun setiap pagi, pasti kamu yg kami yg cari2..
Ke kiri, ke kanan, ke depan, ke belakang...
Kamu tiada di situ.
Lalu kami meneruskan langkah dgn harapan yg punah.
Dan bila pulang, tanpa mnghiraukan apa jua keadaan sekeliling,
Kami masih mencari kamu...
Tetapi, kamu tetap tiada di situ.
Oleh kerana rindu yg menggunung itu,
Aku meggagahkan diri menuju k destinasi yg akan melunaskan rindu kami padamu,
Penuh debaran aku mencari dirimu di situ,
Dari 1 longgokakn ke 1 longgokan yang lain..
Ya..Akhirnya aku ketemu dirimu berada di longgokan terakhir..
Wahai Cencaru...
Siap ada harga ahli lagi, sangat berbaloi..
Saya sebagai isteri yg mithali, cewahhhh..sgt memahami En. Beh yg merindui masakan Mamanya yg tercinta. Ekk??Rindu masakan je k Beh? Orangnyer x rindu kah?Maka dgn semangat yg jitu saya telah meredah hutan belantara, mendaki gunung, mengharungi sungai n meredah jammed (Ngehngeh..yg akhir tu je yg betol) untuk membeli sang cencaru yg dirindui itu. Pastilah resepi ni diciplak dr Pn.Mama n telah diolah mengikut tahap kepakaran saya memasak.
Bahan2:
1. Pastilah bahan utamanya ikan cencaru (Ikut lah berapa orang yg akan
makan)
makan)
2. Cili kering/Cili yg telah siap dikisar bagi sesapa yg malas
3. Bawang besar bg yg menggunakan cili kering
4. Garam
5. Serbuk kunyit
6. Minyak masak
Cara2nya:
1. Siang ikan tersebut. Tapi bukan spt biasa, JANGAN dibelah perut ikan
tersebut. Hanya tarik isi ikan melalui mulut beliau. Disebabkan ini
adalah En.Cencaru, haruslah jaket beliau ditarik juga. Berhati2 ya,
jgn sampai tertarik dgn isinya sekali. Jangan lupa juga utk membuang
segala insang n sayap2 yg ada. Jika anda mempunyai tahap kepakaran
memasak yg ado spt saya, jgn cuba2 utk membelah bahagian atas cencaru
tersebut, jika tidak segala isi akan terkeluar semasa digoreng.
tersebut. Hanya tarik isi ikan melalui mulut beliau. Disebabkan ini
adalah En.Cencaru, haruslah jaket beliau ditarik juga. Berhati2 ya,
jgn sampai tertarik dgn isinya sekali. Jangan lupa juga utk membuang
segala insang n sayap2 yg ada. Jika anda mempunyai tahap kepakaran
memasak yg ado spt saya, jgn cuba2 utk membelah bahagian atas cencaru
tersebut, jika tidak segala isi akan terkeluar semasa digoreng.
![]() |
See??Tiada sebarang perut yg dicederakan. (From the kitchen to his stomach) |
2. Lumurkan cencaru yg telah siap disiang dgn garam secara rohani n jasmani
(dalam n luar). Lumurkan pula bahagian jasmani beliau dgn serbuk kunyit.
Kedua2 bahan ini dilumurkan secukup rasa yg anda suka. Jika suka masin,
lebihkan garam.
(dalam n luar). Lumurkan pula bahagian jasmani beliau dgn serbuk kunyit.
Kedua2 bahan ini dilumurkan secukup rasa yg anda suka. Jika suka masin,
lebihkan garam.
SILA SKIP CARA 3 BAGI ANDA YG MENGGUNAKAN CILI SIAP SEDIA
3. Sementara menunggu garam n kunyit sebati, kisar cili kering bersama2 dgn
bawang. Berapa tangkai cili kering yg diperlukan?Buatlah cukup2 utk
disumbat k dlm cencaru tersebut. Tapi saya lebih suka mengisar segala
cili kering yg ada, lebihannya disimpan k dlm peti sejuk, senang bukan
utk masak makanan lain yg memerlukan cili kisar?
bawang. Berapa tangkai cili kering yg diperlukan?Buatlah cukup2 utk
disumbat k dlm cencaru tersebut. Tapi saya lebih suka mengisar segala
cili kering yg ada, lebihannya disimpan k dlm peti sejuk, senang bukan
utk masak makanan lain yg memerlukan cili kisar?
4. Goreng cili kisar tersebut setengah masak bersama2 garam. Kandungan garam
x perlu banyak sgt kerana cencaru tadi juga telah dilumur dgn garam. Step
ini perlu kerana dikhuatiri cili yg disumbat x cukup masak apabila
digoreng bersama ikan. Bagi sesapa yg malas, ignore saja step ini n terus
k step yg seterusnya..
x perlu banyak sgt kerana cencaru tadi juga telah dilumur dgn garam. Step
ini perlu kerana dikhuatiri cili yg disumbat x cukup masak apabila
digoreng bersama ikan. Bagi sesapa yg malas, ignore saja step ini n terus
k step yg seterusnya..
5. Sumbat cili yg telah separuh goreng k dlm cencaru melalui kepala beliau.
Lagi banyak, lagi sedap tpi jgn sampai melimpah-ruah.
Lagi banyak, lagi sedap tpi jgn sampai melimpah-ruah.
6. Goreng ikan yg telah disumbat bersama2 minyak yg telah dipanaskan. Saya
lebih suka menggunakan kuali yg sama yg digunakan menggoreng cili tadi.
Ini kerana lekatan2 cili akan meresap masuk k dlm ikan.
lebih suka menggunakan kuali yg sama yg digunakan menggoreng cili tadi.
Ini kerana lekatan2 cili akan meresap masuk k dlm ikan.
![]() |
Minyak jadi merah, terhasil dr lebihan cili yg digoreng separuh masak n juga yg terkeluar dr ikan. (Dari dapur Mina) |
7. Sebagai hiasan, taburkan cili yg terkeluar dr ikan yg digoreng itu. Utk
hasil yg lebih banyak, korek cili yg melekat2 di kuali tu. Sangat sedap
kerana cili ini garing..
Pn. Ibu: Mmg sedap la kak..
hasil yg lebih banyak, korek cili yg melekat2 di kuali tu. Sangat sedap
kerana cili ini garing..
![]() |
Hasilnya: SUKSES!SUKSES! (Dari teratak Mak Lang 2009) |
Komen2:
En. Beh: Sedap sgt..Mekacih yang (Sambil mencuit dagu saya)..hehe..I loike..Pn. Ibu: Mmg sedap la kak..
Persoalannya: Siapakah yg dimaksudkan dgn kamu di dlm syair di atas? (Syair kah itu?)
a. Aku
b. Cencaru
c. Kami
d. Pn. Mama
woww.. kamu sudah expert memasak yer?
ReplyDeleteharus mencuba semua makanan kesukaan suami supaya die merasa spt d umah mak sendiri.
ReplyDeletehebat arr sawie skrg!!!
ReplyDeleteAzni juga akan menjadi HEBAT setelah bergelar isteri. Sabar yekkk..
ReplyDelete